Glas-glas zonnepanelen plaatsen .
Als je kiest voor zonnepanelen, dan heb je de keuze uit glas-glas zonnepanelen en glas-folie zonnepanelen. Hieronder geven we meer informatie over glas-glas zonnepanelen.
Soorten glas-glas zonnepanelen
Heb je interesse in volledig glazen zonnepanelen? Dan vind je sowieso een uitvoering op maat van jouw situatie en persoonlijke wensen. Je kan onder meer de volgende keuzes maken:
Volgens piekvermogen
Dubbel glas zonnepanelen kan je net als glas-folie panelen verkrijgen met verschillende piekvermogens (in Wattpiek of Wp). Dat piekvermogen geeft aan hoeveel groene stroom een paneel jaarlijks opwekt onder ideale omstandigheden. Dat kan bv. gaan om 300 Wp per paneel, maar ook hogere vermogens tot 375 Wp zijn perfect mogelijk.
Welk piekvermogen heb ik nodig? Dat hangt af van je elektriciteitsverbruik, het aantal panelen dat op je dak past, de oriëntatie van je dak, … Een installateur geeft je advies en stelt voor jou een legplan op maat op. Vraag vrijblijvend voorstellen aan bij meerdere installateurs.
Volgens vorm
Je kan panelen met een dubbele glaslaag kopen in 2 vormen. De 1e optie zijn glas glas panelen met een aluminium frame. Die lijken op glas-folie panelen, maar dankzij de glazen onderkant buigt de glasplaat aan de voorzijde minder door. Daarnaast zijn er ook frameloze glas glas panelen. Die zien eruit als 1 glazen geheel met daartussen de zonnecellen. Die laatste optie is de duurste, maar ook de meest esthetische.
Volgens merk
Er zijn verschillende fabrikanten die glas-glas zonnepanelen ontwikkelen en produceren. De grondlegger van dit type panelen is het Duitse bedrijf Solarwatt. Deze fabrikant is ook nog altijd de Europese marktleider voor glas glas panelen. Naast Solarwatt fabriceren ook nog andere merken als AEG, Bauer,… panelen met een glas-glas uitvoering.
Volgens garantie
De garantieregelingen van glazen zonnepanelen variëren van fabrikant tot fabrikant. Door de grote betrouwbaarheid en levensduur liggen die termijnen doorgaans hoger dan bij de klassieke glas-folie zonnepanelen. Zo biedt Solarwatt voor zijn glas op glas zonnepanelen een product- en vermogensgarantie van maar liefst 30 jaar (met een resterend vermogen van 87% na die 30 jaar).
Welke glas-glas zonnepanelen kies ik het best?
Dat hangt in eerste instantie van jouw situatie en je persoonlijke wensen af. Wat is je jaarlijkse elektriciteitsverbruik? Hoeveel plaats heb je op je dak voor zonnepanelen? En heb je liever zonnepanelen met of zonder een aluminium frame?
Voor- en nadelen van glas-glas panelen
Twijfel je nog tussen glas-glas of glas-folie panelen? Dan is het een goed idee om de voor- en nadelen van panelen met een dubbele laag glas tegen elkaar af te wegen. We zetten ze kort op een rij:
- Langere levensduur: van alle types panelen op de markt hebben glazen zonnepanelen de langste levensduur. Kwalitatieve panelen van dit type kunnen 40 tot zelfs 50 jaar meegaan. Door die dubbele glaslaag zijn deze zonnepanelen dus extra duurzaam en betrouwbaar.
- Lagere degradatie: elk zonnepaneel verliest in de loop der jaren een beetje vermogen. Bij panelen met een glas-glas uitvoering ligt die ‘degradatie’ echter lager dan bij glas-folie panelen. Zelfs na 30 jaar behouden ze nog 87% van hun oorspronkelijke piekvermogen.
- Hogere opbrengst: door die langere levensduur en beperkte degradatie leveren glas-glas zonnepanelen een hogere opbrengst aan groene stroom. Die extra opbrengst schommelt tussen 5% en maar liefst 25%. Verder in dit artikel lees je meer over deze meeropbrengst van een glas-glas paneel.
- Betere bescherming: door de dubbele glaslaag zijn deze panelen beter beschermd tegen omgevingsfactoren als temperatuurschommelingen en vocht. Bovendien buigen deze panelen ook minder door, met een lagere mechanische spanning tot gevolg.
- Esthetische uitstraling: frameloze glas-glas panelen zijn de meest strakke, esthetische uitvoering van dit type panelen. Maar ook met een aluminium frame ben je zeker van egale zonnepanelen die amper opvallen op je dak.
Zonnepanelen
Er is geen glazen paneel waar we niet aan kunnen geraken.
Alle zonnepanelen in één oogopslag
Ontdek meer over onze zonnepanelen via een persoonlijk gesprek.
Contacteer ons